I OVDJE ME JE VRIJEDNO SPOMENUTI

BH HIPHOP HISTORIJA PART II
Pokušat ću se vremenskim linijama orijentisati tako da ne ponavljam i da nastavim ono što je Kwonel već rekao.

Starija istorija BH Hip Hop-a

Iz nekog poštovanja prvo moram pomenuti jednog čovjeka koji po mom mišljenju zaslužuje da se barem napiše njegovo ime , i kojeg ja (mada subjektivno) smatram prvim BH reperom.

U kasnim osamdesetim godinama čovjek zvani “Elvir Reper” 🙂 aktivno je djelovao na širenju Hip Hopa u svom gradu Bijeljini. Još tada je pisao rime na engleskom po uzoru na Run DMC i Public Enemy , ali ne vjerujem da je ikad išta snimio. Crtao je jednostavne graffite sa imenima grupa i političkim porukama , ali ga je većina grada ismijavala. Ipak mnogi od nas trebaju mu se zahvaliti za presnimavanje kaseta NWA,PE,Run DMC,2 Live Crew,… Ovaj lik je istinski pokazatelj da je Hip Hop u BiH imao svoje vrijeme i prije današnjih generacija.

Ja cijeli naš pokret smatram drugim talasom Hip Hop-a kod nas. Prvi talas je nestao tako što se uglavnom smirio u životu , oženili se , napravili djecu i uozbiljili se.Pokazatelj toga su i mnogi ljudi koje sam sreo tokom zadnjih 5-6 godina i koji su veoma upoznati sa onim što bi mi danas zvali Old School. Nedavno sam čuo da je u BiH 1987 godine postojala Hip Hop emisija. Tačnije informacije ne znam ali sam lično čuo od čovjeka koji posjeduje potpisane ploče James Browna i sličnih i koji je muzički informisan o Black muzici kao rijetko ko koga sam upoznao. Nakon rata u BiH cijela jedna generacija Hip Hop-a je pobrisana jer se nije imalo odakle dobiti ništa novo. To znači da je starija generacija prestala to slušati , a novija morala krenuti od samog početka i bez ikakvog znanja i pomoći.

Nova Hip Hop generacija se za vrijeme i nakon rata počinje aktivno baviti radom na snimanju pjesama i promocijom Hip Hop kulture kod nas.Nekoliko aktivista radi i snima za vrijeme rata – u Tuzli popularni Crni Zvuk i Fudo imaju hitove na radiju , nastupe i poznaje ih čitav grad. Gluho Doba iz Zenice još za vrijeme rata imaju hit Emina , koji je i pored ratnih uslova dospio na razne medije širom BiH. Nakon prvih manje-više uspjelih pokušaja za puštanje urbane muzike na radiju u emisiji Tha Show na tuzlanskom radiju Kameleon 1997 godine Soul i Erol 1999 osnivaju emisiju Fm Jam na istom radiju.

Prvi kontakt ostvaren je Erolovim dolaskom na Kameleon i tada uviđamo da obojica slušamo istu muziku i da bi trebali to objediniti i započeti emisiju za svoju ljubav. Nekoliko emisija ne dešava se ništa , ali uz dobar koncept , puno informacija i puno poziva na suradnju uskoro dolaze i prvi snimci sitnijih demo grupa. Tu se malo ističu Dirty Angelz koje čine Frenkie , Kome , Ady. Snimaju svoj prvi snimak u studiju Kameleona i dolazi prva pjesma iz Fm Jam produkcije.

Nakon deset emisija pomalo demoralizovani zbog slabog odziva Fm Jam prestaje sa radom na par sedmica. Nakon skoro mjesec dana dolazi snimak tuzlanskog benda Defence (ranije DisCord) i Fm Jam ponovo kreće sa radom da bi predstavio ove momke koji prije svega imaju genijalnog MC-a Edu koji kasnije kreće u solo karijeru sa imenom Edo Maajka. Uskoro nakon toga otvara se naša prva internet stranica www.fmjam.tuzla.net i ubrzo mjenja domenu u www.fmjam.com Postavljaju se prvi nimci Dirtz Angelza i Defence-a , kao i snimci Defence-a napravljeni live na emisiji.

Na jednom od prvih Jamova u Tuzli dolazi ideja da se aktivni reperi oko Fm Jama spoje u jednu grupu ili projekat – Disciplinska Komisija. Grupu tada čine iz Dirty Angelza Frenkie i Kome , a iz Defence-a lead vokal Edo , drugi vokal Mire i raniji bubnjar grupe friško izašao iz vojske Hamza. Još prije početka Fm Jam-a svoj demo snimak na radio donose tada još BH Boyz Zgembo i MC Kwon Eldin , kasnije poznat kao Kwonel. Ubrzo i on čuje za Fm Jam i dolazi nam u goste gdje također snima neke svoje textove kao poklon Fm Jam-u.

Sa ovakvom ekipom okupljenom oko emisije , prvi put se u BiH nazire nešto kao organizovani pokret Hip Hopera. Tu su reperi iz raznih grupa , DJ-i Erol i Soul , par tuzlanskih graffiti ekipa te Dirty Angelz Breakdance crew na čelu sa Boogie Beg-om i Star-om. Dolaskom Internet stranice Fm Jam postaje lakše pristupan za aktiviste iz drugih gradova.

Nakon 31 emisije Erol napušta aktivni rad u samoj emisiji Fm Jam i orijentiše se više na stranicu i seli se u Mostar gdje studira. Tamo na jednom partyu upoznaje Sove , tada poznate kao ODDB (ako se dobro sjećam) i prosljeđuje njihove snimke u Fm Jam i na internet stranicu. Ubrzo nakon toga putem interneta sa svojim snimcima javljaju se Čekić (Str8Dope) iz Hadžića aktivan u Švedskoj i Rima D (BSO) iz Ugljevika , aktivan u USA.

Prave se prvi partiji u Tuzli i konačno se formira nešto što zaista liči na scenu. Uskoro se inicijativom Alage i Reše (Da Blunt Crew) iz Sarajeva sastaju i mnogi drugi reperi , i radi se na organizovanom upoznavanju cijele scene. Nedugo nakon toga jedni druge počinjemo zvati na svoje partye , na Fm Jam dolazi sve više muzike iz sve više gradova i sve dobija organizovani oblik.

7 komentara

Komentariši